En ny rapport av Stefan Fölster, framtagen på uppdrag av BalticWaters, visar att den nuvarande fiskeripolitiken undergrävt beståndens och näringens framtid. Internationella exempel och forskning bekräftar att det är fullt möjligt att återuppbygga fiskebestånden i Östersjön. Att aktivt tillämpa försiktighetsprincipen och reglera det storskaliga fisket kan säkra en hållbar och lönsam framtid för Östersjöns fiske, samhället och beredskapen.

Östersjön har historiskt varit en viktig källa till livsmedel och rekreation, men överfiske och undermålig förvaltning har lett till kraftigt minskade fiskbestånd och ekonomiska värden som havet kan producera. Det som återstår idag är fiske för i huvudsak djurfoder, vilket sker på fiskbestånd som fortsatt krymper. De glesa bestånden och minskade storleken på fisk gör det relativt olönsamt att fiska för humankonsumtion.

På flera håll i världen har man dock lyckats återuppbygga uttömda fiskbestånd. Baserad på dessa erfarenheter beräknas i denna rapport värdet av två scenarier där Östersjöns kommersiella fiskbestånd återhämtar sig:

Beräkningarna visar att nuvarande storskaligt fiske är samhällsekonomiskt olönsamt, med stora subventioner och höga koldioxidutsläpp. De föreslagna scenarierna skulle däremot generera årliga vinster upp till 260 miljoner kronor och ett nuvärde upp till 13,9 miljarder kronor över 50 år. En stor del av vinsten beror på återhämtning av det kustnära yrkesfisket och fritidsfisket, men även det storskaliga fisket skulle kunna fiska och tjäna mer än idag. Dessutom stärker återhämtade bestånd krisberedskapen.